Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mosás Mosószertől a vasalásig

2008.06.04

 

A mosószer

 

Környezetbarát alternatívák

-Mosószóda

-Mosószappan

-Szódabikarbóna

-Ecet

-Citromlé

A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Áztatáshoz 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Ha a mosóporunkhoz mosószódát keverünk, kevesebb mosópor, az ajánlott mosóporadag akár egyötöde is elegendő.

Ajánlott adagolás tehát: 50 ml mosópor + 50-100 ml mosószóda.

Mosópor-felhasználásunk csökkentésével már sokat tehetünk környezetünk megóvásáért.
Akinek azonban még van egy kis ideje és energiája, az készíthet mosószappanból szappanpelyhet sajtreszelő segítségével, amellyel a mosóport lehet helyettesíteni. A szappanpehely gyapjúkímélő mosásra is alkalmas. Az élővizekben teljesen lebomlik, ezért a mesterséges detergensekhez képest környezetkímélő. Mosószappant bármely illatszerboltban beszerezhetünk.

A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por. Patikában 200 grammos csomagolásban kapható.

Az ecet fertőtlenítő-, és vízkőoldószer. Az utolsó öblítővízbe keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeit. Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára higított húsz százalékos ecetet önts, a jelzés szerint, vagy egy csészényit! A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas.

A citromlé gyenge, természetes sav. Fehérítőszerként használhatod. A természetben lebomlik.

  

 

Mosás

Áztatás


Az "idő" helyettesítheti a vegyszert
, a hőt és az erőteljes súrolást is!
Lúgos vízben, például mosószódában való egy órás áztatás során a szennyeződés nagy része fellazul. Ezek után kevesebb mosószerrel, kisebb hőfokon (pl. 40 oC-on) is ugyanolyan mosóhatást érhetünk el. Természetesen hosszú napokig ne hagyjuk ázni a ruhákat!

Adagolás

A forgalomban lévő mosóporok dobozán feltüntetett adagolási útmutatókról kiderül, hogy a gyártók 250-300 ml mosópor használatát javasolják egy átlagos mosáshoz. 
A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy
vízlágyító használatával (pl. mosószóda) ez a mennyiség nyugodtan 50 ml-re is redukálható. 
Pláne, ha éltünk a specifikus folttisztítás és az áztatás lehetőségével!

A mosópor betöltésekor előfordulhat, hogy a mosószer egy része nem oldódik fel és a dob alján leülepszik. Ez akár 40 %-os veszteséget is jelenthet. 
Annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő, csomagoljuk be a mosóport egy konyharuhába, és közvetlenül tegyük a mosódobba! Vagy oldjuk fel a mosóport, mielőtt a gépbe helyezzük. 
Ha ugyanis mosás előtt a mosószer nem oldódik fel maradéktalanul, akkor nem távolítja el a szennyeződést, és feleslegesen szennyezi a vizeket. Ugyan folyékony mosószerek és zselék esetében ezt nem kéne megtennünk, de semmi értelme vizet vásárolni és cipelni. Inkább otthon keverjük hozzá!
Javaslat: 50 ml normál mosópor + 50-100 ml mosószóda vízlágyításra.

Öblítés

A bolti öblítők hatóanyagai bevonatot képeznek a szövet szálain: ettől a ruha puha és illatos lesz, és a szintetikus szálas anyagok elektromos feltöltődése is csökken. A puhaságnak és az illatnak azonban ára van: miattuk húsz százalékkal csökken a textília nedvességfelvevő-képessége. 
A törlőrongyok, törölközők, pelenkák, fehérneműk illatos öblítése így többet árt, mint használ.

Ráadásul nem bomlanak le teljesen a víztisztító berendezésekben, tehát terhelik az élő vizeket. Ezenkívül a szintetikus öblítők hatóanyagai, mivel a textíliában maradnak, bőrirritációt is kiválthatnak az arra érzékenyebb személyeknél.

Az ecet minden textília színélénkítő, puhító hatású öblítőszere. 
Önts az öblítőtartályba előzőleg vízzel háromszorosára higított húsz százalékos ecetet! Ne félj, nem marad tőle ecetszagú a ruha. Semlegesíti a mosószer-maradványokat, megakadályozza a sötét pamutholmi csíkozódását, segít megőrizni a sztreccs (stretch) anyag rugalmasságát. 
Ha mindenképpen illatosítani szeretnéd a ruhaneműt, pár csepp illóolajat csöppents az utolsó öblítővízbe!

Szárítás

Ha csak lehet, centrifugálás után szellős helyen szárítsd a ruhákat! A világos, illetve a fehér pamut ruhadarabokat érdemes napon szárítani, mert fertőtlenít és fehérít. Még az anyatejes csecsemő sárgafoltos pelenkáját is kifehéríti! 
Ha a lakásban kell szárítani, igyekezz minél több vizet kicentrifugálni, kifacsarni a ruhából. Hamarább szárad a ruha, és a fürdő sem nedvesedik annyira.

Vasalás

A vasalást, ha csak lehet, helyettesítsd kímélő mosással, még gondosabb teregetéssel, és száradás után az azonnali hajtogatással, nem vasaló férfi lévén pedig azzal, hogy legfeljebb a zakó nélkül viselt ingek vasalását várod el hozzátartozódtól! Mint Te is tudod, időrabló és energiapazarló dolog a vasalás. Nyáron használd a mosógépeden a centrifuga-stop programot, mellyel megkíméled a ruhákat a gyűrődéstől, s ezután vállfára akasztva "kilógják" magukat a pólók és az ingek.

Jó tanácsok összefoglalása

-Víztakarékos mosógépet vegyél!

-Energiahatékony mosógépet válassz, ezek akár hetvenöt százalékkal is kevesebb energiát fogyasztanak, mint a régiek.

 

-A környezettudatos mosás már a ruhavásárlásnál kezdődik: az alapanyag, a bevarrt gombok anyaga, a csatok, gumik minősége szabja meg, mekkora energia- és vegyszerbefektetéssel lehet a ruhát később tisztán tartani.

-Mosás előtt végezz egyedi folttisztítást, és szükség szerint áztasd is be előre a szennyest!

-Áztatáshoz mosószódát használj!

-Használj alternatív mosószert, vagy a boltiak közül azokat, melyek a legkevesebb szintetikus anyagot tartalmazzák!

-Foszfátmentes mosóport vegyél!

-Ne vegyél univerzális mosóport, mert rengeteg vegyi anyagot tartalmaz!

-Öblítőszert ne vegyél! Szükség esetén kevés ecettel, vagy természetes illóolajjal helyettesítsd ezeket!

-A felesleges mennyiségben adagolt vegyszerek a környezetben fejtik ki majd hatásukat. Gondosan adagolj, és a mosószert mosás előtt keverd el kevés vízben, hogy biztosan oldódjon!

-Közepes keménységű vízhez egy csésze szappanpehelyből és fél csésze mosószódából készíthető házi mosópor. Egy evőkanál szintetikus mosóport is adhatsz hozzá.

-Csak teljes mosást indíts!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Köszönet

(Krizsánné Hajni, 2010.03.18 07:42)

Kedves Krisztina!
Már nagyon vártam a válaszát, hogy mihamarabb nekikezdhessek a tisztogatásnak:) Köszönet a sok egyéb tanácsért is amit itt olvashattam.
Nagy szüksége van Földünknek az ilyen elkötelezett környezettudatos emberekre.
Mégegyszer köszönöm: Krizsánné Hajni

Válasz- mosószeradagoló

(Joóné Józsa Krisztina, 2010.03.16 17:36)

Kedves Hajni!
-Ecetes vízzel mossa át az adagolót (kesztyűben), és ha nem segít egy használt gyerek fogkefét nagyszemű sóba mártva, átkell dörzsölni. Majd lemosni az egészet.
-Ha áttér az ecetes öblitésre miután eltávolította a fekete, nyákos lerakódást többet nem fog találkozni ezzel a problémával.
-Amíg ki nem szárad a tartály mosás után nem szabad teljesen visszazárni, így elékerülhető a penészedés is.
-Sokan esküsznek a domestosos vízben való áztatásra, de én ezt még sose próbáltam, így nem is ajánlhatom.
A késői válaszért elnézését kérem!
Egy tanács:
Ha áttér az ecetes ölítésre, főleg az első pár mosás után mindíg ellenőrizze a szűrőt, mert az eddig lerakódott vízkő szépen le fog válni és egyszercsak nem folyik le a víz. Akkor aztán lehet takarítani a gépből kifolyó sok-sok vizet.
Baráti üdvözlettel: Joóné Kriszti

Öblítőtartály

(Krizsánné Hajni, 2010.03.05 23:17)

Kedves Krisztina!
Nagyon elgondolkodtatott a bejegyzése. Igyekszem környezetkímélő termékekkel mosni, de a fentebb ajánlott termékeket és módszereket még nem próbáltam. Ha elkövettem azt a hibát, hogy eddig boltban vásárolt "divatos" öblítőt használtam, és az öblítőtartály (enyhén szólva) borzasztóan néz ki, van-e valami ötlete, hogy mivel lehetne újjávarázsolni? Milyen anyag képes feloldani a lerakódott - használatkor feloldott(!) - öblítőkoncentrátumot?

Üdvözlettel: Krizsánné Hajni

Joóné Józsa Krisztina

(Válasz-Textíliák, 2010.01.03 15:22)

Kedves Piroska!
Én ugyan nem végeztem dajka képzőt, ezért tételhez amit írok kevés lesz. De azért megpróbálok válaszolni.
A textíliák fajtái: lakástextiliák, étkezéshez használt textíliák, játékszerek, játékeszközök. Ezeket szét kell válogatni típusonként, mosási gyakoriság szerint, illetve kézzel és géppel mosott textíliákra. A törülközőket minimum 60 fokon kell mosni, a fertőtlenítés miatt. Elvileg naponta kell cserélni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy az ovikban általában hetente cserélik az ágyneművel együtt. Természetesen ezeket külön-külön kell mosni. A függönyt valahol hetente, vagy havonta cserélik le. A szőnyegeket naponta kell porszívózni, és időnként (pl szünet idején) ki kell mosni.
Remélem tudtam valamit segíteni.
Baráti üdvözlettel:
Joóné Józsa Krisztina

1201 vágohid u 26 6 ép 1em 16 Budapest

(Balogné Szabo piroska, 2010.01.01 20:10)

Ovodába kellene függönyt mosni törölközöt. fertötleniteni és vasalni a tételbe az a kérdés hogy milyen textiliák találhatok fajtái és kezelése. köszönettel piroska

Válasz- MrsR

(Viasz, 2009.10.14 11:40)

Szia!
-Tedd a ruhát a mélyhűtőbe kb. 2 órára, így könnyen leszedheted a viaszt!
-A másik módszer ha itatóspapírt teszel az anyag mindkét oldalára és megvasalod. A papírt addig cseréled. míg az összeset fel nem szívja a papír.
Ebben az esetben vasalás előtt célszerű a nagyját lekaparni.
-A benzin is oldja és a forró tömény alkohol.
(Ebben a menűpontban van egy bejegyzés a folttisztításról is, ha további segítségre lenne szükséged írj nyugodtan!)
Baráti üdvözlettel:
Joóné Józsa Krisztina

viasz

(Mrs.R, 2009.10.14 09:44)

sziasztok! segitsegre lenne szuksegem. a farmer nadragomra boritottak némi viaszt, es nem tudom, hogy mit kezdjek vele, hogyan szedhetnem ki? elore is koszi!