Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Konyha

2008.06.04

A levakarhatatlan, odaégett maradékkal csúfított edényeinkbe töltsünk egy kevés vizet, oldjunk fel benne két teáskanál szódabikarbónát, majd keveréket forraljuk fel. Miután kihűlt a víz, dörzsöléssel könnyen felszámolható minden barna, ismeretlen eredetű folt.

Ugyanezt az eredményt érjük el, ha az edénybe töltött vízbe egy marék sót szórunk, felforraljuk, és tisztítás előtt fél napot állni hagyjuk.

A zsíros csempéket töröljük át ecet és víz 1:1 arányú keverékébe mártott ruhával, makacsabb szennyeződések ellen próbálkozzunk nedves rongyra szórt szódabikarbónával.

A mosogató kiválóan tisztítható - és fertőtleníthető is egyben - egy marék durva szemű konyhasóval. Kezeinket kímélendő a szivacs dörzsis felületével súroljunk.

Sütő- és edénytisztítók, súrolóporok

A súrolóporok klórozott hatóanyagokat és foszfátokat, sőt egyes „edénytisztító" szerek még peszticideket, vagy erős savakat illetve lúgokat (nátrium- illetve kálium-hidroxid) is tartalmaznak a kórokozók elpusztítása érdekében. Ezek a szerek azon túl, hogy szennyezik a környezetet, irritálják a szemet és a bőrt, veszélyesek az egészségre, még az elővigyázatlan gyerekeket is veszélyeztetik. Az egyes ilyen szerekben található benzol rákkeltő.

Edénytisztításra tökéletesen alkalmas az ecet vagy a citrom, míg súrolásra konyhasót vagy szódabikarbónát ajánlunk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.