Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fürdőszoba

2008.06.05

Vízkő- és rozsdafolt eltávolításban a szódabikarbóna, az ecet és a citromlé verhetetlenek.

Keverjünk össze 1: 1 arányban ecetet forró vízzel, és egy dörzsis szivaccsal súroljuk át a mosdót, a kádat, a csempéket. Ha az ecet savanyú szagát kellemetlennek találjuk, ugyanezt a hatást érhetjük el szódabikarbónás meleg vízzel: egy liter vízhez két-három evőkanál por adagolandó. Minél töményebb az oldat, annál nagyobb a tisztítóhatás.

Ahol már szabad szemmel, messziről is jól látható vízkőréteg alakult ki, oda töményen is önthetjük az ecetet, sőt, ha szeretnénk, hogy egy adott felületen stabilan megtapadjon az oldószer, keverjük össze az ecetet liszttel, és az így kapott pépet kenjük a csaptelepre és a zuhanyrózsára, majd egy-két óra elteltével, forró vízzel öblítsük le, végül száraz ronggyal dörzsöljük fényesre. Ha elégedetlenek vagyunk a csillogás-faktorral, egy deci víz és egy deci citromlé keverékébe mártott ronggyal javíthatunk a helyzeten.

A fajansz vízkőmentesítésére is kiváló az ecet: öntsünk egy egész üveggel a lefolyóba, majd kb. fél liter forró vízzel locsoljuk meg, és hagyjuk hatni órákon át. Praktikus este elvégezni a fentieket, és a savat egy éjszakán átdolgoztatni - reggel kelve, egyetlen öblítéssel egész vízkőtömbök robbanhatnak le a WC-csésze faláról. És persze ne feledkezzünk meg a WC-kefe gyakori használatáról se!

Az eldugult lefolyók ellen hatékony a következő - szintén este vagy hétköznap reggel elvégzendő - módszer: két púpos evőkanál szódabikarbonát szórjunk a lefolyóba, öntsünk hozzá ecetet, majd dugaszoljuk be. Pár óra elteltével öntsünk forró vizet a lefolyóba - ami így "újra átfolyó"-vá válik.

A fugában és a sarkokban megbúvó penészfoltoktól megszabadulhatunk, ha ecetet öntünk rájuk, és egy éjszakán áthatni hagyjuk.

A zománcozott felületeken éktelenkedő rozsdafoltok ellen hatékony fegyver a citromlé.

  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.