Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szobanövények középhaladóknak

2008.06.08

     A társaságkedvelő vízimádó: a vizipálma

A vízipálmának (cyperus) lételeme a víz, úgyhogy, felejtsd el, ha rendszeresen kihagyod az öntözést. Eredeti hazája Madagaszkár, ahol vízparton él. Nagyon szépen mutat, ha más növények társaságában palackertbe ültetjük. Ha a cserépben akarjuk nevelni, akkor tegyünk alá egy mélyebb tálkát, és abban legyen mindig víz. A nappali legvilágosabb sarkába "kvártélyozzuk be", ahol - megfelelő gondoskodás mellett - akár egy méteresre is megnőhet. A vízipálma keskeny levelei a hosszú szár végén csokorban nőnek, színük sötétzöld. Az elsárgult száraz leveleket távolítsuk el. A barna virágok a levélrózsa közepén fejlődnek. A vízen kívül kedveli a hűvös, világos sarkokat, ezen kívül nagy igényei nincsenek, egy világos fürdőszobában is szépen virul.

Fényigény: tartsuk világos vagy félárnyékos helyen,óvjuk a közvetlen napsütéstől.

Hőigény: nem szereti, de elviseli a meleg szobát. Vigyázzunk rá, hogy nehogy megfázzon télen, legalább 10°C fokos hőmérséklet jó a számára.

Vízigény: nagy. A földjét állandóan tartsuk vizesen.

Páratartalom: gyakran permetezzük a leveleket, ne felejtsük el, hogy mocsári növény.

Betegségek: nem jellemző.
Kártevők: óvjuk a pajzstetvektől és a levéltetvektől.

     Aloe vera cserépben: 

Az Aloe vera kis igényű, szerény növény, melyet probléma nélkül nevelhetünk magunk is. Így szükség esetén mindig van kéznél egy friss levél, mellyel a bőr leégése vagy sérülése esetén elsősegélyt nyújthatunk. Ahhoz azonban, hogy a gyógynövény hatóanyagai beérjenek, legalább ötéves kort kell elérnie.

Igényei:

Hőmérséklet: Trópusi vidékeken honos növény, a mi éghajlatunkon nem télálló. A legalacsonyabb hőmérséklet, amit még károsodás nélkül elvisel 5 °C.

Fényigény: Fényigényes növény, nyáron szabadban tartható ám nem ajánlatos tűző napra kitenni, mert a levél üde zöld színe megbarnul. Ezért nyáron, ha kint szeretnénk tartani, inkább félárnyékos helyre tegyük, vagy olyan fa alá, ahol szűrt napfényt kaphat.

Vízigény: Nagyon jó vízgazdálkodású talajt kíván, ami azt jelenti, hogy a talaj szerkezete laza, levegős jó vízáteresztő képességű, öntözés után nem tocsog, hanem a felesleges vizet átengedi. A növényünk alatt ne álljon tálkában a víz, a cserépen átfolyó vizet feltétlenül öntsük ki a tálból vagy kaspóból! 
Szabadban tartva rendszeresen, de ne túl gyakran öntözzük. Azt hogy pontosan hány naponként adjunk vizet a növényünknek, nem lehet szabályba foglalni. figyeljük a földjét, hogy ne legyen állandóan nedves, viszont ha a földje elválik a cserép oldalától akkor itt az ideje az öntözésnek! Maga a növény is "árulkodik" arról, ha kevés neki a víz: a leveleinek a tapintása nem kemény, ruganyos, hanem puha és benyomható a levélszövet. Természetesen, akinek nincs módja nyáron szabadba tenni a növényt, ne csüggedjen el, egy világos szobában szintén szép nagyot tud nőni egy nyár alatt. Ha déli szobába tesszük, ne tegyük nyáron az ablak közvetlen közelébe, mert az üvegen áthatoló napsugaraktól ugyanúgy megbarnulnak a levelek, mintha kint hagynánk az udvaron, a napon. 
Tapasztalatok azt mutatják, hogy ha nem csak dísznövényként, hanem gyógyszernövényként is tartjuk, szerencsésebb a lakásban hagyni nyáron, mert jobban használhatók a levelek gyógyításra, sebkezelésre.

A téli tartása:

Hő- és fényigény: Télen van a növény nyugalmi időszaka, ekkor világos és lehetőleg viszonylag alacsonyabb hőmérsékletű helyre tegyük. 16-18 °C a legideálisabb. Ám ha a lakásunkban melegebb van, akkor feltétlenül világos ablak közelébe helyezzük a növényünket, mert a sötét meleg helyen a levél szövetei megnyúlnak, világoszöld gyenge hajtásokat fog hozni.

Páratartalom: Ha párás a lakás, akkor nagyon ritkán; 2-3 hetenként elég öntözni. A szárazabb klímájú lakásokban sem kell 10-15 napnál gyakrabban öntözni télen. Télen is vigyázzunk a pangó vízre, mert a gyökerek nem kapnak levegőt a vizes talajban.

Házi szaporítása:

A növények már fiatal korban jól sarjadnak, a sarjak leválasztásával azonban érdemes várni addig, amíg a szaporulat mérete eléri a 10-15 cm-t. Ekkor borítsuk ki a cserépből a növényt, óvatosan szedjük le a földet a gyökeréről és keressük meg a sarj eredési helyét. 
Éles késsel válasszuk le az anyatőről és megfelelő laza, nem túl kötött és szellős talajba ültessük el a növényeinket. Természetesen nem kell feltétlenül leválasztani a sarjakat az anyatőről, hiszen egy csoportban is szép díszei a lakásnak. Viszont ekkor arra ügyeljünk, hogy elég széles cserepet válasszunk a növényünknek! 
Általában elmondható, hogy nem nevel nagy gyökérzetet, nincs szükség mély ún. pálmacserépre az átültetéskor, inkább tálszerű; nagy átmérőjű laposabb edényt válasszunk neki. Ne sajnáljuk jó földbe ültetni, a kertben szedett föld nem valószínű, hogy jó lesz neki. A boltban vásárolt földek közül olyat válasszunk, aminek laza a szerkezete, és egy kis finom sódert keverjünk a tőzeges földhöz, mert akkor nem fog összetömörödni a gyökerénél a talaj.

 

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Szobanövények

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.