Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Varrjunk zsebkendőtartót!

2008.06.01

Attól függően, hogy milyen stílust kedvelsz jobban, készítheted ezt a tárcát vékony bőrből, de akár vastag filcből, esetleg kordbársony anyagból is. Mind más hatást kelt majd.
Anyagilag sem jársz rosszul, hiszen olyan kis mennyiségű kellékre van szükség, ami igazán nem kerül sokba.
Amikor hozzákezdesz a munkához, úgy tervezd meg a tárcát, hogy mind a szélességét tekintve, mind a magasságát illetően legyen nagyobb, mint egy papír zsebkendő. Ez azért fontos, hogy kényelmesen elférjen benne akár 5-10 darab is. 

Fontos kellékek:

Egy kb. 20x25 cm-es anyagdarab
Cérna vagy hímzőfonal
Felvarrható patent vagy gomb

Válaszd ki az anyag fajtáját, és vedd magad elé! Azért legyen ekkora anyagdarabod, mert ebből kényelmesen ki tudod szabni majd a szükséges mennyiséget. Ha magad elé képzeled a tárcát, akkor a szélessége nagyjából 4-5 cm-rel legyen nagyobb, mint egy papír zsebkendő elfektetve, mert a varrásra is számítani kell valamennyi helyet.
A magassága azonban legyen kb. 3x akkora, mint a papír zsebkendő kisebbik oldala.
Az anyagdarabot gondolatban oszd három részre. Két része legyen egyenlő, a harmadik pedig ezeknél valamivel kisebb.

Az anyagról azt hiszem, már el tudod dönteni, hogy foszlik-e a széle. Ha igen, varrd körbe az Öltések című fejezetben leírt gomblyuk- vagy szegőöltéssel, az öltések sűrűségét pedig attól függően ítéld meg, hogy mennyire foszlik az anyag. Vastagabb anyag esetében inkább vastag szálú cérnát vagy hímzőfonalat használj! A színét igazítsd az anyag színéhez!
Úgy is elszegheted, hogy egyúttal már össze is varrod a széleket. Ezt úgy tedd, hogy az anyagot magad elé fektetve az alsó szélét felhajtod kb. az anyag kétharmadáig. Gombostűvel összetűzöd oldalt, hogy ne csússzon szét. Elindulsz oldalt és az egymásra hajtott anyagokat ugyanezzel a fajta öltéssel elkezded összevarrni. Ezt mindkét oldalon végezd el, majd amikor a kis tasakrészt megkapod, a tárca tetejét hajtsd rá. Jelöld be az anyagon, hogy hol kellene lennie a gombnak vagy a patentnak, és varrd fel oda a gombot, a lehajtandó résznek a gombot takaró pontjára pedig varrj ki egy gomblyukat. Akkora lyukat vágj az anyagba, ami passzol az általad tervezett gomb méretéhez. Ha a patentos megoldást választod, nincs szükség gomblyukra. A patent egyik részét a tárcára varrod, a másikat a lehajtandó részre.

Ha az anyagod egyáltalán nem foszlós, akkor a széleket összevarrhatod visszaöltéssel is, a lehajtandó részt pedig körbedíszítheted pelenkaöltéssel (ez lényegében ugyanaz, mint a gomblyuk- vagy szegőöltés, csak ritkább annál) vagy díszítheted úgy is, hogy hímzel a sarkába egy kis virágot vagy bármit, amit szeretsz.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.