Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Méretvétel alapjai

2008.06.06

A méretvétel

Akik kezdők a szabás-varrásban, azoknak mindenképpen szerencsés dolog szabásmintát használni egy-egy ruha elkészítéséhez, így elkerülhetik azt, hogy elszabják a ruhát és kárba vesszen az olykor egyáltalán nem is olcsó anyag.  
Készen is vásárolhatunk szabásmintákat, de mielőtt megtesszük, tudnunk kell a méreteinket, melyeket a mintákon megjelölnek, így ki tudjuk választani a nekünk valót. Otthon jegyezzük fel a méreteinket egy papírra és vigyük magunkkal!

 

Elölnézetből vett méretek
Elölnézetből vett méretek

Három nézetből kell levennünk a méreteket, elölnézetből, hátulnézetből és oldalnézetből. Vannak méretek, például a mellmagasság vagy mellbőség, amiket csakis szemből vehetünk le. Az olyanok, melyek a testet körbefogják, mint a derék- és csípőméret, elölről, hátulról egyben vesszük le. Az ujj hosszát a kar külső oldalán kell lemérni!
A hátulról vett méretek nagy része csupán a körméretek meghosszabbítása, illetve a hát hosszúsága a nyaktól a derékig, és a hát szélessége szintén csak hátulról oldható meg.
Oldalnézetből a külső lábhosszat mérjük, mely a deréktól a kész nadrág hosszáig kell hogy érjen. A lépésbőség fontos, hogy kényelmes legyen, se túl szűk ne legyen, se túl laza.
Az alábbi képek segítenek abban, hogy megtanuld, milyen méreteket hol kell levenni magadon, ezek segítségével biztosan nem lesz gond a szabásminta elkészítése. 
Szükséged lesz hozzá egy rugalmas centiméterszalagra, s el is kezdheted a méricskélést!

hátulnézetből vett méretek
hátulnézetből vett méretek

 

Remek puska a Quelle vagy más katalógus hátuljában lévő mérettáblák.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.