Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Első lépések a varráshoz

2008.06.05

tűbefűző használata
tűbefűző használata

A cérna befűzése a tűbe 
A cérnát a be kézzel, óvatosan és pontosan is befűzhetjük, csak ilyenkor nagyon kell arra vigyázni, hogy ha már picit szöszös a cérnaszál vége, nem fog menni. Ilyenkor vagy le kell vágni a szöszös részt, vagy sokan kicsit megnyálazzák a cérna végét, hogy könnyebb legyen a tű pici kis lyukába beletalálni.
Ha nem megy ez a variáció, akkor van lehetőség arra is, hogy tűbefűzőt használjunk. A tűbefűző nem más, mint egy fémlemezre erősített finom dróthurok. Tartsuk a tűt a bal kezünkben, a tűbefűzőt pedig a jobban. Csúsztassuk át a drótot a tű fokán, vezessük át a cérna végét a hurkon, és húzzuk vissza a hurkot a lyukon keresztül a cérnával együtt.

 

A cérna csomózása
Öltés közben fontos, hogy a cérna biztosan tartson, ezért fontos a végére csomót tenni. Tartsuk a tűt hegyével felfelé a jobb hüvelyk- és mutatóujjunkkal. Egyszer vagy esetleg kétszer hurkoljuk körül a tűt a cérna végével, eközben pedig tartsuk jó szorosan.
Miközben a cérna hurkát biztosan tartjuk a hüvelyk- és mutatóujjunk között, húzzuk le a hurkot a cérna hosszán, és a csomó a cérna végén majd megszorul.

A gyors csomózás 
Van egy másik módszer is a csomózásra, ez - ahogyan a neve is utal rá - gyorsabb az előzőhöz képest. Tartsuk a tűt a jobb kezünkben úgy, hogy a cérna ne csússzon el. Hurkoljuk a cérna szabad végét a bal mutatóujjunk köré kétszer, ha kell háromszor. Tartsuk szorosan a hurkot, és sodorjuk le az ujjunk végéről egy csomóba.

A gyűszű használata
Sok ember gyűszűt is használ a varráshoz, de vannak olyanok is, akiket kifejezetten zavar és soha nem húzzák varrás közben az ujjukra. A gyűszű főként akkor hasznos, ha vastag anyagot varrunk. Ezen ugyanis sokkal nehezebb áttolni a tűt, nagyobb erőkifejtés szükséges, és fájdalmas lehet, ha olyan hegyes dologra kell olyan erővel rányomnunk az ujjunkat. Viszont ha gyűszűvel tesszük meg, nagyobb erőt vagyunk képesek kifejteni. Húzzuk a gyűszűt az öltéshez használt kezünk középső ujjára, és ezzel nyomjuk át a tű végét!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.