Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vizes piskóta

2008.08.07

Hozzávalók:

4 tojás, 8 evőkanál liszt, 8 púpozott evőkanál cukor, 4 evőkanál víz, 1/2 zacskó sütőpor (6 g)

 

Elkészítés:

A tojást szétválasztjuk, a sárgájához adjuk a cukrot és a vizet. 
Robotgéppel nagyon alaposan kikeverjük, hogy a cukor már ne ropogjon benne. Ha már világos sárga és habos a massza, a robotgépet a legalacsonyabb fokozatra vesszük (eddig turbó), és kanalanként bele tesszük az előzőleg sütőporral összekevert lisztet.

Én itt szoktam bekapcsolni a sütőt, így mire kész a tészta, pont jó a sütő.

Ezután lemossuk a habverőt, és egy csipet sóval felverjük a tojásfehérjét.
Ha kész, lyukas fakanállal összeforgatom őket.

A formát kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és a meleg (de nem forró) sütőbe toljuk.
5 perc nagyláng után jöhet a kissebb fokozat, és kb 40 perc alatt megsűl. Hústűvel ellenőrízhető, hogy belül is átsült-e, ha nem tapad rá tészta, és sötét óarany a szine, akkor jó!

(Először 200 fokra teszem 5 percre, majd 150-180 fok közzé teszem. Nem árt figyelni, mert ha nagyon sötét, vissza kell venni, illetve ha nem barnul, fel kell venni a hőfokot. Ha sötétedik nagyon ,de a tészta még nem jó, fedd le egy alufóliával. Nem is mindig kell 40 perc., de fél óránál hamarabb ne nyisd ki a sütőt, mert összeesik a tészta.)

Fa vágódeszkára kristálycukrot szórunk, és ráborítjuk a piskótát (így alul lesznek az egyenletlenségek). A még meleg lapról távolítsuk el a papírt, mert különben nagyon ráragad, de szeletelni csak ha kihűlt akkor szabad, különben nagyon el lehet rontani. (Ha nagyon púpos lett, akkor nem fordítom le, hanem a "kalapját" külön levágom, a gyerekek a maradék krémbe mártogatva megeszik, így türelmesebbek lesznek a kész tortáig)
Egy kis késsel körbevágom, háromszorosára hajtott cérnát vezetek az így készült résbe, majd keresztbe húzva, nagyon jól és egyenletesen félbe lehet vágni. A damil még jobb, de nekem sosincs itthon.

Most jöhet a krém!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

háát

(Nagy Ildi, 2015.05.25 16:19)

Hát azt azért jó lett volna tudni, hogy mekkora a "forma" vagy tepsi, egyébként jó az íze. De nem jött fel,szóval nem az igazi.

férje dühös ödön.

(mérgesgizi, 2011.10.20 21:46)


Az még semmi hogy te ide leírod mézes mázosan a fejedből kipattant huncut receptedet..de hogy mikor haza értem a közösségi kultúr online házból és észrevettem hogy e csalogató receptből hiányzik a vaj megnevezés és mennyisége akkor még nyugodt voltam.. Be is mentem a TESCO-ba nagy bevásárlást tartani délutáni tevékenységemhez. Minden nagyon jól is ment míg be nem tettem a tésztát úgy sütni hogy nem raktam bele ételszinezéket. Gondoltam majd a végén rákenem krémként. Kimentem egy szívni egy szál tubállót mikor annyira szét voltam szóródva hogy a teli hamusba is bele tettem a farom. Azt hittem ettől már nem lehet rosszabb mikor rá pillantottam az órára..és megijedtem hogy már egy órája sül a finom sütikém.. bele tuszmákoltam egy fogvájót mikor szomorúan kellet közölni magammal a tényt hogy ez még NYERS! Másfél óra múlva gondoltam kiveszem a sütőből és majd kirakom egy tálcára. Ahogy megfordítottam szó szerint kiszakadt egy darab a közepéből.!!!!A közepe folyós állagú SZAR volt!!! Azt hittem a krémmel majd összetapaszthatom a szét vált részeket.. E hit bennem is volt addig míg haza nem jött a férjem és a "sütemény " láttán olyan dühbe jött, hogy szana-szét boxolta a tepsibe lévő valamit. Innentől kezdve nekem ne mondja senki hogy ezt a receptet nem te találtad ki... ha meg engednéd elküldeném a sütemény maradványát és mellékelnék hozzá egy kis ajándékot (VILLANYSZÁMLÁT).. mellékelek egy képet a remekműmről. : http://kepfeltoltes.hu/view/111020/F_nyk_p0978_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Re: férje dühös ödön.

(Csak egy olvasó, 2011.11.06 22:04)

Kedves mérgesgizi!

Biztosíthatlak róla, hogy a fenti recept nem kitaláció, hanem teljesen hiteles. Úgy látszik még nem találkoztál piskóta recepttel, mert abba egyáltalán nem kell vaj (margarin). Amibe kell, az már nem piskóta, bár a neten böngészve láttam, hogy elég sokan el vannak tévedve ez ügyben, és bármilyen tésztát hajlamosak piskótának nevezni.
A hagyományos piskótatészta a következőképp néz ki: ahány tojás, annyi evőkanál liszt, és annyi evőkanál cukor, valamint sütőpor. (Pl. 8 tojásból 8 evőkanál liszttel, és 8 evőkanál cukorral tudsz piskótát készíteni.) A mechanizmus kb. ugyanaz, mint a kifogásolt receptben, bár én előbb adom hozzá a felvert tojásfehérjét a tojássárgás-cukros krémhez, és aztán forgatom hozzá óvatosan a lisztet.
A vizes piskóta annyiban tér el a hagyományos piskótától, hogy nem kizárólagosan tojásból készül, hanem néhány tojás helyett (általában fele-fele arányban) 1-1 evőkanál vizet használunk. A szóban forgó recept meg is felel ennek a kritériumnak.
Száz szónak is egy a vége: ha a Te piskótád nem sikerült, az nem a recept hibája, hanem Te szúrtál el valamit. (Esetleg tettél bele vajat?) Javaslom, hogy próbáld ki a hagyományos piskótát, szerintem annak az állaga kedvedre való lesz, jóval sűrűbb, mint a vizes piskótáé, de hangsúlyozom, ez így van rendjén.

Ui.: A férjedet pedig szerintem tartsd távol az ilyen "stresszes helyzetektől", mert ha már egy rosszul sikerült süteménytől is ilyen dühbe gurul, inkább el sem akarom képzelni, egyéb esetekben mi történhet...

Re: Re: férje dühös ödön.

(Joozsa Kriszti, 2011.11.06 22:54)

Köszönöm a részletes választ !

Re: férje dühös ödön.

(Anikó, 2012.03.16 22:02)

Te mérgesgizi! Te egyáltalán bekapcsoltad a sütőt???? Lehet hogy ezt a fontos lépést kihagytad és azért lett a piskótád nyers, meg folyós, hahaha!

Re: Re: férje dühös ödön.

(mérgesgizi, 2012.05.21 12:07)

mit hahaházol te elmebeteg? ne nézzél már ennyire bénának..de szerintem mindenki magából indul ki.... :)

Re: Re: Re: férje dühös ödön.

(honey , 2014.12.30 16:39)

A recept hibátlan, elég szánalmas a reakciód, férjes asszonyként fogalmad sincs mit jelent egy alapfogalom... piskóta, a saját tunyaságodért ne mutogass másra. Szégyenletes leírni azt hogy nő létedre bele seggelsz a hamuzóba, aztán egy óra hosszat ott is maradsz püfékelni :D Lehet a férjed azért volt mérges mert egy ültödben egy doboz cigit elszívtál :D amúgy szerintem ha egy óra elteltével nem koxosodott meg a piskótád, nem csak veled, de a sütőddel is gáz van :D Jól megnevettettél ! Köszi :D

Re: Re: Re: férje dühös ödön.

(honey , 2014.12.30 16:41)

A recept hibátlan, elég szánalmas a reakciód, férjes asszonyként fogalmad sincs mit jelent egy alapfogalom... piskóta, a saját tunyaságodért ne mutogass másra. Szégyenletes leírni azt hogy nő létedre bele seggelsz a hamuzóba, aztán egy óra hosszat ott is maradsz püfékelni :D Lehet a férjed azért volt mérges mert egy ültödben egy doboz cigit elszívtál :D amúgy szerintem ha egy óra elteltével nem koxosodott meg a piskótád, nem csak veled, de a sütőddel is gáz van :D Jól megnevettettél ! Köszi :D

Debrecen

(intercity13 Zsolt, 2013.10.17 20:39)

Nagy sikere volt a sütinek!! Fiam 5.szülinapjára sütöttem, vanilia pudingos krémmel töltve. Banánkarikával mandulával és csoki darával díszítve. Az oviba is imádták a sütit a fiammal eggyütt!!

Re: Debrecen

(Joozsa Kriszti, 2013.10.18 15:29)

Nagyon boldog szülinapot kívánok! Köszönöm a visszajelzést!
Örülök, hogy segíthettem ;-)

Debrecen

(intercity13 Zsolt, 2013.10.16 20:10)

Köszi a receptet! Kipróbáltam, nagyon jó finom lett!!

Szombathely

(Juci, 2012.07.12 15:14)


ár régen irtam, de a piskóta leirt recept alapján remekül sikerült. A kakaókrémes tészta közepére kellett elhelyezni. Nagyon finom és kiadós süti.
Rengeteg barackot főztem be, arra lennék kiváncsi, hogy ki hogyan késziti?Én. pl. mindig is lehúztam a barack héját - forró vizbe kell tenni - Majd finom lesz a piskótába.
Köszi és mindenkit üdvözlök, aki szeret főzni, sütni: Juci

Szombathely

(Juci, 2012.05.16 21:01)

Nagyon örültem a piskóta receptnek, mert én aztá
n nem szoktam csinálni, és a magyarázó szövegnek. Hogy miért féltem tőle??
No most kiderülk, hogy sikerül-e? Bár nagyon szeretek főzni, de ez a piskóta süti mindig váratott magára. Kaptam egy kakaókrémes receptet, amihez kell a piskóta tészta.
Szóval köszi és hajrá!

nagyon fincsi

(Ancsika, 2012.03.15 15:05)

Köszönöm a receptet , nagyon finom. 2x kellett sütnöm egymás után mert a gyerekek az elsőt egy ültő helyükben megtették . :)

zichiujfalu

(krisztina, 2010.12.04 17:33)

nagyon finom a piskota

Re: zichiujfalu

(Joozsa Kriszti, 2011.11.06 22:51)

Váljon egészségetekre!

Köszönöm Kriszta!

(Joozsa Kriszti, 2009.06.05 21:03)

Örülök, hogy ezzel a recepttel hozzájárulhattam egy finom süti elkészítéséhez! Valóban finom cseresznyével, és még számtalan módon ízesíthető. Akár sima porcukorral szóros meg, különbféle krémmel megkenheted, lekvárral. A lányok nagyon kedveslik krémmel a teteje megkenve és színes tortadara rá. (Ilyenkor vékony lapot készítek és belül nem csak a tetején van krém)
További jó sütizést!
Üdvözlettel: Joozsa Kriszti

Budapest

(Kriszta, 2009.06.01 16:59)

Kipróbáltam a receptet, én tettem a tetejére cseresznyét is, és az egész családdal egyetértésben mondhatom hogy ilyen finom piskótát még nem ettünk. Köszönjük! :o)