Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Madártej

2008.12.28

Madártej

Hozzávalók:
2 liter tej
5 tojás
4 db vaniliás cukor
2 cs vaniliás pudingpor (főzős)
6-8 evőkanál kristálycukor

Alap:
- Kb 3/4 liter tejet, hideg vízzel kiöblített kis fazékban felteszek forrni.

Felteszek egy nagy lábasban forrni vizet. Mire kész vagyok a következőkkel, addigra fel is forr.


- Közben míg melegszik a tej
5 tojás sárgáját, 3-5 ek cukorral, 4 vaniliás cukorral, 2 cs pudingport kb 1/4 liter tejjel csomómentesre kikeverem. Kézi, vagy gépi habverővel. (3 ek cukorral nem lesz nagyon édes, de finom úgy is.)

- Ha felforrt a tej, akkor beleöntöm az előzőekben elkészített keveréket. Lejjebb veszem a hőfokot, és folyamatos kevergetés közben sűrűre főzöm.
- Ha kész, átöntöm egy nagy tálba, és folyamatos keverés mellett hozzáöntök még egy liter tejet. Mivel szeretek mindennel gyorsan kész lenni, ezért ezt is robotgéppel keverem. Finom krémes állagú lesz az eredmény. 
Ha olyan erős az alapfokozatod, mint az enyém, egy konyharuhából tégy palástot a tálköré. Az egyik sarkát fogd azzal a kezeddel, amivel a gépet, a másik sarkát a másik kezeddel. Így nem lesz minden tele fröcskölve, TE SE
- Most beteszem a hűtőbe, hogy teljesen lehűljön.

Habgaluska
Az 5 tojás fehérjét, 3 evőkanál kristálycukorral kemény habbá verem. A már forró vízbe kanállal galuskákat szaggatok, és mind a két oldalát megfőzöm. 
Ha sokat szaggatsz egyszerre összetapadnak, mert óriásiak lesznek. Persze csak addig, míg ki nem veszed a vízből, akkor összeesik. 
Leszűröm őket, majd az alapra helyezem. Én a nagy tálba szoktam tenni, de ha vannak kis tálkáid, előre ki is adagolhatod. Akkor persze ezek tetejére helyezd a "madarakat".


Nemrég olvastam, hogy mikróban is elkészíthetőek a habgaluskák. Kipróbáltam. És tényleg működik, ezzel további perceket spórólhatsz meg, és nem is esik össze, mikor kiveszed a mikróból. Igaz más az íze afőzöttnek és más a mikrósnak. A teendőd annyi, hogy a felvert habot egy nagy lapos tányérra adagolod ki, beteszed a mikróba, kb 1 perc és láthatóan megnő. A tányérról csak rácsúsztatod az alapra. Próbáld ki, majd eldöntöd melyik izlik jobban. A második képen a mikrózott habot láthatod.

Gondolom olvastál már madártejes receptet. Azokban tejben főzik a habgaluskákat, de szerintem az kész pazarlás. Nembeszélve arról, hogy a tej leéghet, és gyorsan ki is fut. Szóval nem kezdő háziasszonyoknak való.
Én már láttam hogy néz ki a tűzhely, amire ráég a tej

madartej.jpg

 p1080743.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.