Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húsleves

2009.03.10

Húsleves

 

Hozzávalók:

 

Húsos malac csont, csirke far-hát, szemes bors, egész kömény, só, fokhagyma, vöröshagyma, répa, gyökér, paradicsom, paprika (kurkuma - ettől szép sárga lesz a leves)

- Csak répát és gyökeret írtam, de minél többféle zöldséget használsz, annál jobb lesz a levesed.

- Ételízesítőre nincs szükség, ha megfelelő arányokban használod a vizet, húst, zöldséget. Amennyiben kevés húsod van, de sok leves kell, dobhatsz bele erő és tyúkhúsleves kockát,

 

Elkészítés:

 

Egy nagy fazekat vegyünk elő, hideg vizet tegyünk bele. Tegyük bele a húsos csontot, az egész vöröshagymát, fokhagymát. Teatojásba a szemes borsot és egész köményt. Paradicsomot, paprikát. Mikor felforrt, sózzuk.
Ha szépen gyöngyözve főzöd, akkor nem szükséges lehabozni, mert elfő a hab, de ha magas lángot használsz, (nem javaslom) akkor szedd le a habot egy szűrővel, hogy ne legyen a leves később zavaros.

 

Mikor már majdnem megfőtt a csont, akkor tegyük bele a farhátat. És ha már ennek sem kell sok már, mehet bele a zöldség.

Amennyiben többféle zöldséget használsz, puhulási sorrendbe kell a leveshez adagolni.
Pl.: Zeller, karalábé, fehérrépa, sárga répa, „levelek” (csokorba kötött petrezselyem, vagy/ és zeller levél), kelkáposzta, karfiol, gomba, krumpli.

 

Amikor minden puha, lekapcsoljuk a tűzhelyet, és hagyjuk a levest megnyugodni. Utána jön a szűrés.

Én nem szeretem, ha maszatos a zöldség, ezért csipesszel kiszedem a léből külön tálba, és a húst is másikba. Majd merőkanalanként leszűröm a levest.

Beleöntheted a szűrőbe egyszerre is, de ha szilánk kerül a fogad alá, vagy épp felsérti az ínyed, az nem túl kellemes. (Ha nem sikerült eltalálni az adagolást, nincs semmi baj. Ha puha a hús, de kell még idő a zöldségnek, szedd ki nyugodtan, majd hagyd főni őket tovább.

(Ha mirelit zöldséget használok, akkor két módszert alkalmazok:
1.: Ha van hely a fazékban annyi, hogy a krumplisütő kosarat beletegyem, akkor ebbe helyezem a mirelit zöldséget, így csak ki kell emelni, ha kész, nem kell vadászni a kis darabokat.
2.: Ha nincs hely, akkor készre főzöm a húst, kiszedem, és úgy teszem bele kosarastól a zöldséget.

 

Közben van idő bőven, a tésztát kifőzni a leveshez. Nálunk sós vízben történik a tésztafőzés, a leves zsírjából szedek ki a főzővízbe, de sokan a levesből szednek ki, és abban főzik ki a tésztát.

 

A húsleveshez nekem külön van egy 16 literes fazekam. (ebben főzzük a töltött káposztát is)

Igen. Nagy! J

De minden szépen elfér benne, és még leve is lesz a levesnek. Szűrés után természetesen egy kisebb fazék is elegendő, ez amúgy sem férne a hűtőmbe.

FONTOS: Tapasztalatból mondom. Ez a 16 literes inox, dupla fenekű fazék nagyon jó hőtartóhatással bír. Mikor megkaptam, pár ételt ki kellett öntenem, mert hiába tettem hidegvízbe, annyira lassan hűlt le, hogy az étel megbuggyant benne. Mire rájöttem sokat sírtam és sok étel is kárba veszett. Azóta csak főzök benne, de ha elkészült az étel, átszedem.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.