Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Aloe vera

2008.06.13

Az aloe vera

Az Aloe Barbadensis Miller virágos, zárvatermő növény, a liliomfélék családjába tartozik. Közeli rokona a liliom, a tulipán, a spárga és a hagyma. Egyszerű vagy szétágazó tőkekocsánya van, csöves virágait kalászban vagy fürtökben hozza, melynek színei a zöldes-fehértől a sárgán át a narancsvörösig bármilyenek lehetnek. Két alfaj ismeretes: a zöld és a kék aloe. A növény kb. 60-90 cm magasra nő, szétágazó, 40-50 cm hosszúságú, világoszöld szarutüskékkel ellátott levelei 6-10 cm szélesek. Az aloe levelének fedőrétege, "bőre" kutikulával fedett, mely megtartja és feldolgozza az esővizet és a meleg levegőt. E réteg alatt található az epidermisz, amely alatt a sárgás-vörös lét (kalcium-oxalátot) tartalmazó sejteket értjük, és amely nedv enyhe hashajtó hatásáról ismert. Az értékes gél ezután következik, amely a húsos, leves, könnyen törő tüskékkel védett levelekben található, a rostszövetek celláiban, amelyekben egy bonyolult vegyi folyamat (metabolizmus) eredményeképpen létrejön a színtelen, lágy, keserű anyag, amely gyógyító tulajdonságai miatt olyan keresett napjainkban is. Ez a kiváló nedv, amely a növény rostjai között található, csak az Aloe Barbadensis Miller sajátja.

Az Aloe a liliomok családjának más tagjaihoz kapcsolható, mint például a hagyma, fokhagyma vagy a fehérrépa. Az Aloe rokonságát a liliomok családjával nagyon jól bizonyítják a csőszerű, sárga virágok, melyek minden évben tavasszal nyílnak, és nagyon hasonlítanak a húsvéti liliomhoz. Világszerte több mint 250 Aloe faj nő. Ennek ellenére most a kereskedelemben két faj található meg, mivel ezek a legnépszerűbbek: az Aloe Barbadensis Miller és az Aloe Aborescens.

Az Aloe növény meleg, trópusi területeken nő és nem éli túl a fagyot. Az USA-ban a legtöbb Aloét Dél-Texasban, a Rio Grande nevű folyó völgyében, Floridában és Dél-Karolina államban termesztik. Az USA-n kívül az Aloe megtalálható még Mexikóban, a Csendes-óceán perem országaiban, Indiában, Dél-Amerikában, Közép-Amerikában, a Karib-szigeteken, Ausztráliában és Afrikában is. Az Aloe növény levelei szalagcsokorszerűen nőnek ki a szárból. A kifejlett növények lehetnek 2 és félujjnyi magasak, de elérhetik akár a 4 láb magasságot is. Az átlagmagasság 28-36 ujj. Rendszerint mindegyik növénynek 12-16 levele van, és mikor ezek teljesen kifejlődnek, tömegük elérheti a 3 fontot is.

A növényekről minden 6-8. hétben le lehet szedni 3-4 levelet. A kereskedelemben az Aloe növényt eredetileg az Alloin nevű rugalmas anyag gyártásában használták fel. Ez egy sárgás nedv, melyet sok éven keresztül hashajtó összetevőjeként használtak. Ezt a terméket nevezték "Aloenak" és így is került be a kereskedelmi, technikai és kormánydokumentumokba a XX. század elején. Később ez a terminológia zavart keltett és félreértéseket okozott, mikor az Aloe egy másik fő összetevőjét, az Aloe gélt, egy tiszta, színtelen, félkemény gélt, stabilizálták és bevezették a piacra. Ez az Aloe Vera Gél az '50-es években kezdett elismerést nyerni, mint árucikk: tápanyagban gazdag italok alapjaként használták fel, valamint hidratálóként, kozmetikumokban és OTC gyógyszerekben gyógyító hatóanyagként.

A kémiai analízis felfedte, hogy ebben a tiszta gélben aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok, enzimek, fehérjék, poliszacharidok és biológiai stimulátorok vannak. Az emberek érdeklődése az Aloe iránt gyorsan megnőtt, és ma már jelentős mértékű kutatás folyik, hogy többet tudjanak meg az Aloe különböző összetevőinek tulajdonságairól, és hogy jellemezve ezeket az összetevőket a még specifikusabb kutatások megtalálhassák az Aloe Verának tulajdonított "varázslat" nyitját.

Az Aloe Vera Gél, mint a legtöbb természetes juice, akár gyümölcs-, akár zöldségital, egy instabil termékké válik, mikor kivonják, és elszíneződhet, megromolhat mikroorganizmusokkal való szennyezettsége miatt. Az Aloénak - mint a tápanyag dús élelmiszerekben, valamint a kozmetikumokban felhasznált árucikknek - a nagy sikere a megfelelő stabilizáló folyamatoknak köszönhető, melyek lehetővé teszik, hogy az Aloe Gélt úgy raktározzák és szállítsák szerte a világon, hogy ne kelljen a megromlásától félni. A világszerte folytatott kutatások nem hagynak kétséget a felől, hogy az Aloe bizonyos biokémiai tulajdonságai bizonyított tények lesznek. Olyan tulajdonságok, mint a hidratálás vagy a felszívódás már ismertek, azonban vannak olyan tulajdonságai, mint pl. gyógyhatása, fájdalomcsillapító hatása, melyek még nincsenek egyértelműen meghatározva és dokumentálva megfelelően kontrollált tudományos kutatásokban és tesztelésben.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.