Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magos üveg

2008.06.12

Először is egy üveget kell beszerezned, amire a legegyszerűbb megoldás egy alapos takarítás a kamrában. Biztosan találni fogsz mutatós üveget. Tisztítsd szépen ki, és amíg szárad, gondold végig, hogy milyen termések, magok vannak otthon, s miket kell beszerezned! Minden attól függ, hogy te milyen színárnyalatú terméspalackot szeretnél.

Lehet ugyanis többfajtát készíteni: vannak olyanok, amelyekben csak kétféle magocska látható, de vannak tarkábbak is, amelyekben sokféle termés sorakozik egymás fölött.
És hogy milyen magokkal töltheted meg az üveget? 
Használhatsz rizst, kölest, hajdinát, mákot, kukoricadarát, lenmagot, szezámmagot, sárgaborsót, zöldborsót, koriandert, mustármagot, lencsét, babot stb. Fontos, hogy ezek az alkotóelemek mind teljesen szárazak legyenek, nehogy véletlenül is penészedni kezdjen az alkotásod!

Amikor töltöd a palackot, figyelj arra, hogy nem mindegy, melyik mag követi a másikat! A nagyobb szemű magvak után nem ajánlott egészen kicsit önteni, mert közé csurog, s így nem lesz szép, határozott kontúr az egyes elemek között. Minden egyes réteg után kocogtasd meg óvatosan a palack alját, hogy a magok minél kisebb réseket hagyva rendezzék el magukat! De csak óvatosan, mert teljesen összekuszálódhatnak az ügyesen becsurgatott rétegeid!

Érdemes végiggondolnod a színösszeállítást is: milyen színeket szeretsz, mennyire legyen tarkabarka a műved?

Ha az üveg szája felé jársz már a töltögetéssel, gondolj arra, hogy az utolsó 2-2,5 cm már egyáltalán nem fog látszani, hiszen vagy le kell kötöznöd a palack száját, vagy pedig forró gyertyában forgatva le kell viaszoznod. Így erre a részre inkább olcsó és nem annyira dekoratív magot tegyél, s az értékesebbeket tartsd meg a következő magos üveg látványos szakaszához!

Amikor teljesen megtöltötted az üveget, csöpögtess viaszt a magok tetejére! Ez egyrészt meggátolja, hogy elmozduljanak, másrészt légmentesen zár, így biztos, hogy semmiféle kellemetlen állatka sem látogatja meg kívülről az alkotásodat.

Végül pedig mintás anyaggal borítsd be a palack száját, majd kötözd le rafiával, len- vagy kendermadzaggal! (De ha ilyeneket nem találsz otthon, akkor valamilyen természetes alapú hímzőfonal is megteszi.)


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

www.terfonas.hu

(Orsolya, 2012.06.06 16:27)

Köszönöm szépen, egy ilyet megpróbálok készíteni a barátnőmnek :-) Holnapra kéne, esetleg valami más ötlet?